Forældre til børn og unge anbragt uden for hjemmet har ofte brug for støtte i forbindelse med anbringelsen. Der kan være behov for støtte i samarbejdet om anbringelsen eller støtte i forældrerollen.
Det er forskelligt fra familie til familie, hvad der har været årsag til anbringelsen, hvilke udfordringer og behov forældrene oplever i forbindelse med anbringelsen, og hvilke forudsætninger de har for at arbejde med deres forældrekompetencer og familiens situation. For de forældre, som modtager støtte, er følgende forhold centrale i forhold til støtten:
Støtten bør matche forældrenes situation og behov
Forskning peger på, at der kan opnås bedre resultater med individuelt tilrettelagt støtte, der fleksibelt tilpasses den enkeltes behov, ønsker og forudsætninger, end der kan med brede og mere standardiserede programmer.
Forældrene bør derfor have støtte til at tackle de udfordringer og behov, som de selv italesætter og er motiverede for at arbejde med. Det kan være støtte til at skabe stabile og understøttende rammer for familien, støtte til sorg i forbindelse med anbringelsen og støtte i forældrerollen under anbringelsen. Forældrene kan fx have behov for støtte til at kunne regulere sig selv emotionelt og til at aflæse og forstå barnet eller den unge.
Forældrehandleplanen kan understøtte den tilpassede støtte
Børne- og ungerådgiveren skal sammen med forældrene lave en plan for den støtte, der sættes i værk. En forældrehandleplan kan understøtte, at støtten er og fortsat vil være situationsspecifik og handlingsanvisende.
Ved at tilrettelægge støtten efter forældrenes konkrete og individuelle behov og gøre den handlingsorienteret, vil forældrene opleve, at støtten er relevant, og at de får målrettet hjælp og dermed kan opnå deres mål i forældrehandleplanen. Det vil styrke deres motivation for at modtage støtten.
Med individuelt tilpasset støtte kan forældrene opleve, at de udvikler sig og fx forbedrer deres forældrekompetencer, hvis forældrehandleplanen indeholder mål om dette, hvilket igen vil bidrage til at sikre et godt anbringelsesforløb for barnet eller den unge. En tæt tilpasset støtte til forældrene kan medvirke til hyppigere forældre-barn-kontakt og færre aflysninger af samvær. I støtten til forældrene bør børne- og ungerådgivere, familiebehandlere m.v. have fokus på forældrenes ressourcer og på at afdække disse ressourcer, så der kan tilrettelægges et forløb, hvor forældrene styrkes i at se og udnytte egne ressourcer.
Støtten bør tilbydes tidligt
En tidlig, løbende og målrettet støtte kan bidrage til at skabe ro i anbringelsen, fordi der opstår færre konflikter og derfor også bedre mulighed for at fokusere på barnets eller den unges trivsel, udvikling og behov. Herudover giver en tidlig og individuelt tilpasset støtte et bedre billede af forældrenes potentiale og dermed et godt afsæt for udviklingen af personlige færdigheder og forældrekompetencer.