Mennesker med stofmisbrug udgør en meget forskelligartet gruppe, der dækker over en stor variation både med hensyn til arten og tyngden af misbruget og livsomstændigheder i øvrigt.
Også socialt spænder gruppen vidt, og der findes således også personer, der – i al fald i en periode - har et tilsyneladende velfungerende liv trods misbruget.
Hovedparten har dog typisk en række andre problemer ud over rusmiddelbruget som psykiske og fysiske helbredsproblemer, boligproblemer, økonomiske problemer, manglende uddannelse/beskæftigelse, sårbare sociale og familiære relationer mv.
Ofte vil psykologiske, sundhedsmæssige og sociale faktorer have betydning for at en person udvikler et misbrug af rusmidler samtidig med, at mange af de samme faktorer kan være en konsekvens af dette forbrug.
Unge i stofmisbrugsbehandling udgør en stadig mindre andel af det samlede antal i behandling. I 2016 var 39 pct. af personer i stofbehandling unge mellem 18-24 år, mens andelen af unge i 2021 var faldet til 29 pct. Det er hash og centralstimulerende stoffer som amfetamin og kokain, der dominerer som hovedstof blandt de unge, og færre har heroin som hovedproblem for deres rusmiddelbrug
(Kilde: Sundhedsstyrelsen 2022: Stofmisbrugsbehandling – efterspørgsel og tilgængelighed. Narkotikasituationen i Danmark - delrapport 3)