Mentaliseringsguiden

Særlige støttebehov Psykiske udfordringer Udsatte børn Udsatte unge Psykisk sårbarhed Forebyggelse Faglig tilgang Forebyggende og støttende indsatser til børn og unge Børn og unge i psykisk mistrivsel

Mentaliseringsguiden er henvendt til fagpersoner, der arbejder med omsorgssvigtede og/eller traumatiserede børn og unge. Guiden indeholder forskellige redskaber til at understøtte udsatte børn og unges evne til at mentalisere.

Mentaliseringsguiden sætter fokus på mentalisering i arbejdet med omsorgssvigtede og/eller traumatiserede børn og unge. Guiden indeholder konkrete øvelser, der kan hjælpe børn og unge til at blive bedre til at mentalisere, og i forbindelse hermed stiller den forskellige redskaber til rådighed. Mentaliseringsguiden kan anvendes som grundlæggende tilgang i pædagogisk eller behandlede praksis eller som et afgrænset behandlingstiltag

Mentalisering er en grundlæggende menneskelig evne til at forestille sig egne og andres mentale tilstande. Mentaliseringsevnen er derfor essentiel for at kunne opbygge og indgå i sociale sammenhænge. Mentaliseringsevnen dækker et bredt spektrum fra ingen opfattelse af følelser og tanker overhovedet til en kompleks forståelse for interaktionen mellem egne og andres mangeartede følelser og tanker.

Erfaringer med Mentaliseringsguiden i en dansk kontekst viser positive tendenser i forhold til anbragte børn og unges evne til at mentalisere andres følelser og i forhold til deres generelle socioemotionelle udvikling.

Danske implementeringserfaringer viser, at både medarbejdere, børn og unge er positive over for tilgangen. Implementering lykkes bedst, når der er en høj grad af samarbejde og medarbejderindflydelse.

Kontakt

Pernille Holzmann Poulsen
S: Fuldmægtig