Hjemlige og trygge fysiske rammer på anbringelsesstedet
De fysiske rammer betyder meget for, om barnet eller den unge oplever at bo et sted, der føles trygt og hjemligt. Følelsen af at have en tryg base har en positiv betydning for, hvordan de opfatter sig selv, og hvordan de klarer sig i sociale og faglige sammenhænge. Derfor skal plejefamilier og børne- og ungehjem have fokus på, at omgivelser, indretning og faciliteter understøtter barnets eller den unges behov og formålet med indsatsen, herunder at de fysiske rammer afspejler, at det er deres hjem, og at de har ret til et privatliv.
Børn og unge, som er eller har været anbragt, beskriver, at hjemlighed for dem er en hverdag, der ikke adskiller sig meget fra deres venners. Hjemlighed handler også om, at der blive lyttet til deres ønsker til, hvordan hverdagen på anbringelsesstedet skal fungere. De fysiske rammer og indretningen skal afspejle, at de bor der og er involverede i beslutninger om stil og indretning på deres eget værelse, men de skal også tages med på råd, når der skal indrettes på fællesarealer. Desuden skal de voksne huske ikke at tale fagsprog med andre fagpersoner, mens børnene eller de unge hører det. Særligt for plejeforældre er det vigtigt, at man er opmærksom på ikke at behandle sit plejebarn anderledes end sine egne børn. Plejeforældre bør italesætte eventuelt valg, der stiller børnene forskelligt.
Børn og unge, som er eller har været anbragt, beskriver, at det er vigtigt, at deres hjem er åbent for venner, og at det giver dem lyst til at have venner med hjem. Det kan ske, hvis de voksne gør en indsats for at understøtte, at det er normalt og hyggeligt at være sammen med barnets eller den unges venner. For yngre børn drejer det sig også om praktisk hjælp til at koordinere fx legeaftaler.
Nære, kontinuerlige relationer med voksne på anbringelsesstedet
For alle mennesker er det afgørende at føle sig holdt af, hvis man skal udvikle selvværd og selvtillid. Hvis et barn eller ung føler sig set, hørt og taget alvorligt, øges sandsynligheden for, at de føler sig holdt af. Kvaliteten af relationen til de voksne på anbringelsesstedet kan vurderes på baggrund af, om barnet eller den unge oplever at kunne bruge de voksne som en social støtte – det vil sige om de oplever, at de voksne lytter til dem, at de kan få et godt råd, og at de kan regne med at få hjælp, hvis de har et problem. En god voksenstøtte – enten i barnets eller den unges eget netværk eller via anbringelsesstedet – er en af de primære årsager til, at unge føler sig mere sikre på egne evner, og at de klarer sig godt efter en anbringelse.
Undersøgelser viser også, at relationer til voksne på anbringelsesstedet og til forældre er den mest udslagsgivende faktor for, at børnene eller de unge er i trivsel. Plejeforældre eller medarbejdere på børne- eller ungehjem bør være opmærksomme på at være nærværende og tilgængelige, når barnet eller den unge har behov for hjælp. Særligt for børne- eller ungehjem er det vigtigt at sikre kontinuiteten blandt kontaktpædagoger, så der er adgang til de voksne, som barnet eller den unge har mest tillid til, når de har behov for dette.