Når et barn med erhvervet hjerneskade skal starte i skole, er det vigtigt at sikre en god overgang og overlevering af viden fra dagtilbud til skole.
Trygge overgange
Daginstitutionens viden om barnets særlige behov skal overleveres, så barnets støttebehov kan imødekommes i skolen. Overgangen skal planlægges så både barnet og familien føler sig trygge i overgangen. Netværksmøder, hvor barnets familie samt nye og gamle fagpersoner (pædagoger, lærere, terapeuter, rådgivere) deltager, kan etableres efter behov.
På samme vis skal der ske en overlevering, hvis et barn i skolealderen får en erhvervet hjerneskade og skal starte i (ny) skole. Her vil desuden være samarbejde med regionalt rehabiliteringstilbud om funktionsniveau og behov.
Støtte i undervisningen og klassefællesskabet
Når et barn med en erhvervet hjerneskade skal modtage undervisning, er det vigtigt, at det pædagogiske personale har viden om barnets tidligere og aktuelle funktionsniveau. Barnet skal mødes med et ressourcefokuseret syn, og de erhvervede udfordringer skal håndteres i et udviklingsorienteret miljø.
Der skal være opmærksomhed på, at en hjerneskade kan medføre sociale, adfærds- og følelsesmæssige udfordringer. Barnet kan have vanskeligheder med at regulere sig selv, og dette kan skabe udfordringer i forhold til at indgå i et klassefællesskab. Det er derfor væsentligt, at der er et vedvarende fokus på barnets tidligere skade, selv om barnet på nogle områder kan virke alderssvarende.
Hjælpemidler og teknologi
Et barn med en erhvervet hjerneskade kan have behov for støtte, fx til at få overblik over en opgave eller over dagens forløb. Computer, tablets og smartphones kan være gode redskaber.