Habilitering beskrives af Rehabiliteringsforum Danmark, som den livslange indsats, der målrettes børn, unge og voksne med en medfødt eller tidligt erhvervet funktionsnedsættelse (Johansen et al., 2023).
Formålet er, modsat rehabilitering, ikke at genvinde eller opretholde et vist funktionsniveau. I stedet er fokus på løbende at vurdere og stimulere personen, for at afdække og understøtte udviklingsmuligheder med henblik på at opnå den mest optimale funktionsevne.
Fælles for personer, som har behov for rehabilitering og habilitering er, at de har behov for indsatser, der er planlagte, sammensatte og koordinerede, for at opnå den ønskede forbedring eller vedligeholdelse af funktionsevnen (Bergkvist et al., 2020).
Børn og unge med erhvervet hjerneskade og habilitering
En erhvervet hjerneskade hos et barn eller en ung medfører funktionsnedsættelser, der viser sig umiddelbart efter skadestidspunktet eller/og efterhånden som barnet eller den unge bliver ældre. Hjerneskaden indvirker på, hvordan funktionsevnen udvikler sig, men kan også, afhængigt af symptomernes debut, medføre tab af allerede erhververede funktioner.
Børn og unge med erhvervet hjerneskade har derfor typisk behov for en habiliterende indsats i tillæg til den rehabilitering, der relaterer sig til funktionsevnetabet som følge af hjerneskaden.