Viden til lærere og pædagogisk personale

Børn og unge med følger efter en erhvervet hjerneskade har brug for ekstra støtte og hjælp. Viden om en række pædagogiske tilgange styrker den kvalitet, man som fagperson tilbyder.

Børn og unge, som får en erhvervet hjerneskade, kan være forskellige steder i deres liv når hændelsen, der udløser hjerneskaden, indtræffer. Nogle børn vil efter hændelsen returnere til deres kendte omgivelser og fortsætte i almen børnehave eller skole. Andre vil skulle visiteres til specialiserede tilbud, hvor deres behov for støtte i forhold til udvikling og indlæring kan tilgodeses. 

Lærere og det pædagogiske personales rolle

Som lærer eller pædagogisk personale kan man møde børn og unge med erhvervet hjerneskade, som man allerede kender i forvejen, eller først stifte bekendtskab med dem efter skaden er sket.

De særlige udfordringer, som børn og unge med erhvervet hjerneskade kan have, gør at man som fagperson skal være særligt opmærksom på de særlige behov, barnet eller den unge kan have, både ift. læring, udvikling og trivsel.

Behovet for tværfagligt samarbejde

Der vil typisk være behov for at sikre et tæt, koordineret, fagligt samarbejde imellem de involverede fagpersoner (inkl. pædagoger, lærere, terapeuter og sagsbehandlere), og med inddragelse af barnets familie og i det omfang det er muligt barnet/den unge.

Derudover kræves et særligt samarbejde på tværs af sundheds- og socialområdet, idet der i praksis ofte vil blive leveret indsatser fra begge områder sideløbende og sammenvævet. 

Det er væsentligt at understrege at børn og unge med erhvervet hjerneskade ofte kan vokse sig ind i udfordringer med alderen, og der skal derfor være et øget fokus på om barnet er i de rette omgivelser.

Løbende vurdering af udvikling

Målgruppen har i udgangspunktet et langvarigt behov for udredning, revurdering og en individuelt tilrettelagt, specialiseret tværfaglig og tværsektoriel indsats. Der skal derfor løbende være fokus på om barnet følger alle udviklingstrin eller om der er brug for yderligere tiltag. 

Børn og unge med erhvervet hjerneskade har en øget risiko for at udvikle psykiatriske lidelser, hvilket også stiller krav til, at deres professionelle omgivelser (skole og dagtilbud) har viden herom og samarbejder tæt med sundhedssektoren ift. opsporing og udredning.

Du kan finde mere viden om målgruppens behov for støtte og hjælp på de tilhørende undersider.