Indgrebsmuligheder

Der er en række indgrebsmuligheder, som kan forhindre borgeren i at begå ny kriminalitet.

Når den socialpædagogiske indsats ikke er tilstrækkelig til at opretholde ordens- og sikkerhedsmæssige hensyn, herunder at forhindre borgeren i at begå ny kriminalitet, kan en række indgrebsmuligheder, efter servicelovens kapitel 24-24 d, tages i brug.

Det er en betingelse for at træffe afgørelse om indgreb, at formålet ikke hensigtsmæssigt kan opnås ved mindre indgribende initiativer. Der knytter sig desuden konkrete betingelser til de enkelte indgrebsmuligheder. Iværksatte indgreb skal bringes til ophør, når betingelserne ikke længere er til stede.

Når dommen ophæves, kan de særlige indgrebsmuligheder, i forhold til domfældte (§ 24 d), ikke længere tages i anvendelse, selv om borgeren måske fortsat har ophold i den samme boform.

Samarbejdet med anklagemyndigheden

Tilsynsmyndigheden (handlekommunen) kan, på anklagemyndighedens foranledning eller af egen drift, fremsætte ønske om, at foranstaltningen bliver opretholdt, lempet, ophævet eller skærpet.

En foranstaltning skal ikke opretholdes i længere tid eller i videre omfang end nødvendigt.

Social- og Boligstyrelsen har udgivet en håndbog til fagpersoner, der arbejder med målgruppen. Håndbogen har fokus på:

  • Den lovgivning, der regulerer indsatsen overfor sigtede og domfældte med udviklingshæmning. Det drejer sig især om bestemmelser i straffeloven, retsplejeloven og serviceloven.
  • Det kriminalpræventive sociale arbejde. Der gives eksempler på socialpædagogiske indsatser og på, hvordan personalet kan håndtere nogle af de udfordringer, som det forskelligartede regelgrundlag kan medføre.
  • Systematisk vurdering af risiko for fornyet kriminalitet.

Håndbogen henvender sig især til ledere og medarbejdere ved de sociale myndigheder og på boformer, som varetager opgaver i relation til målgruppen.

Den kan desuden være relevant for tilsynsførende, værger, bistandsværger, forsvarsadvokater, anklagemyndighed, domstole, politi m.fl.

Håndbog om sigtede og domfældte borgere med udviklingshæmning