Komorbiditet

Mennesker med ADHD har ofte andre vanskeligheder sammen med deres ADHD. Det kan både være forskellige andre diagnosticerede udfordringer eller følgevirkninger af ADHD i form af sociale udfordringer.

ADHD optræder forholdsvis sjældent isoleret. De fleste mennesker med ADHD har også andre vanskeligheder samtidig med deres ADHD. Det kan både være i form af en eller flere samtidige diagnoser og/eller i form af andre socialfaglige problematikker, som påvirker deres liv.

Nogle vanskeligheder kan hænge tæt sammen med ADHD og andre vil være mere adskilte.

De forskellige udfordringer vil ofte indvirke på hinanden og kan eventuelt forværre kernesymptomerne for ADHD, så de udgør en større belastning, end hvis ADHD symptomerne stod alene.

Men uanset deres karakter og indbyrdes påvirkning, giver flere samtidige udfordringer mere komplekse forløb og vil med al sandsynlighed udgøre en højere belastning både for den enkelte, for familien og for netværket. Det er derfor vigtigt at have det samlede udfordringsbillede for øje, når man vurderer støttebehov og tilrettelægger indsatser til mennesker med ADHD, som har andre samtidige vanskeligheder.

Når en person har flere diagnosticerede udfordringer på samme tid, kaldes det "komorbiditet".

Diagnosernes symptomer kan spille mere eller mindre direkte sammen. Således vil der typisk være større gensidig påvirkning mellem udfordringer forbundet med fx ADHD og autisme end med fx ADHD og tics.

Mange mennesker med ADHD har komorbiditet med tilstande som fx autisme, angst, depression, indlæringsvanskeligheder og søvnforstyrrelser. Komorbiditet kan gøre diagnosticering og behandling mere kompleks, da symptomer kan forveksles eller indvirke på hinanden. Men komorbiditet vil også have indflydelse på det samlede funktionsniveau og dermed på den enkeltes behov for støtte.

De mest almindelige samtidige diagnoser

Børn med ADHD oplever ofte komorbiditet med adfærdsmæssige problemer, autisme, indlæringsvanskeligheder, angst og søvnforstyrrelser. Disse tilstande kan have betydelig indvirkning på børns daglige funktion og skolepræstationer, ligesom de med stor sandsynlighed kan påvirke både, hvordan ADHD kommer til udtryk, og hvordan barnet mestrer sin ADHD.

Unge og voksne med ADHD oplever ofte komorbiditet med angst, depression, autisme, søvnforstyrrelser og stress. Dette gælder i særlig grad for dem som enten ikke er udredt eller som er udredt i voksenalderen.

De udfordringer, som disse tilstande medfører, kan påvirke unge og voksne med ADHD på uddannelse eller arbejdsplads, i sociale interaktioner og i deres generelle livskvalitet.

Ligesom hos børnene vil disse tilstande med stor sandsynlighed påvirke både, hvordan ADHD kommer til udtryk, og hvordan den unge eller den voksne kan mestre sin ADHD.

Kontakt

Susanne Ploug-Sørensen
S: Specialkonsulent

Ring til VISO og få rådgivning

VISO yder faglig rådgivning til borgere og fagfolk på det mest specialiserede område.