ADHD er en spektrum-diagnose, der beskriver udfordringer med opmærksomhed og med aktivitetsregulering. Særligt i forhold til aktivitetsregulering har der længe været en opfattelse af, at drenge og mænd med ADHD typisk ligger i den hyperaktive ende af spektret, og at piger og kvinder med ADHD typisk ligger i den hypoaktive ende af spektret, hvor det kan være vanskeligt at tage initiativ, og man ofte ses som tilbagetrukket og dagdrømmende.
I dag ved vi, at begge køn kan have begge typer af ADHD. I forhold til udredning er der dog flere drenge og mænd, der er diagnosticeret med den hyperaktive, impulsive type med udadvendte symptomer, og flere piger og kvinder, der er diagnosticeret med den hypoaktive, tilbagetrukne type med mere indadvendte symptomer.
Udredning og diagnose
Forskellene i, hvordan ADHD kommer til udtryk, kan gøre det vanskeligere at opdage og diagnosticere den hypoaktive, indadvendte type, end den udadvendte og impulsive type. Og det kan føre til, at de hypoaktives behov ikke bliver opdaget eller adresseret tilstrækkeligt.
Drenge udredes ofte i forbindelse med skolestart, da deres symptomer er mere iøjnefaldende og stemmer overens med stereotypen om ADHD. Piger derimod kan blive overset eller fejldiagnosticeret med fx angst eller depression på grund af deres anderledes præsentation af symptomer og er ofte teenagere eller voksne, før de udredes for ADHD.
Mange mennesker med ADHD har også andre samtidige diagnoser og vanskeligheder. Ofte vil det være kombinationen med andre diagnoser og vanskeligheder, som udgør den største udfordring for dem i dagligdagen. Det er afgørende at være opmærksom på disse forskelle i forhold til opsporing og indstilling til professionel udredning.
Hormoner og ADHD
Der er begyndende opmærksomhed på, hvordan hormonelle ændringer spiller sammen med ADHD. Disse ændringer kan påvirke både egen og andres oplevelse af ADHD, og det er vigtigt at forholde sig til, hvordan hormoner eventuelt påvirker symptomerne, samt måske effektiviteten af ADHD-behandlingen.
Mænd og kvinder har forskellige hormoner, og samspillet med ADHD vil derfor være forskelligt mellem kønnene, ligesom der er variation fra person til person i, hvor tydeligt man mærker hormonelle ændringer.
Hos kvinder menes hormonelle ændringer i forbindelse med menstruationscyklus, graviditet eller overgangsalder at påvirke ADHD-symptomerne, og dette kan have betydning for tilrettelæggelsen af fx medicinsk behandling.
Hos mænd kan hormonelle forandringer også påvirke ADHD-symptomerne, men forskningen på dette område er mindre udfoldet.
Stress og køn
ADHD giver kognitive udfordringer for mange. Det betyder, at vanskeligheder med at planlægge, strukturere, huske og koncentrere sig gør, at deres hjerner mere eller mindre konstant er på overarbejde. Derfor er mennesker med ADHD (uanset type) i risiko for at udvikle stress, og stress kan på den anden side forværre ADHD-symptomerne og påvirke individets evne til at håndtere dem.
Der kan være kønsspecifikke faktorer, som fx sociale forventninger, der bidrager til stress hos personer med ADHD, og det er vigtigt at identificere og håndtere disse faktorer.