ACT er en metode, hvor der ydes en samlet koordineret indsats til borgere med komplekse eller sammensatte støttebehov. ACT er en tidsubegrænset og intensiv indsats, og derfor er den også målrettet borgere med komplekse eller sammensatte behov.
ACT er en recovery-orienteret indsats, der består af et tværsektorielt team, som giver en samlet koordineret indsats til borgere med komplekse eller sammensatte støttebehov.
ACT-teamet
I den samlede koordinerede indsats, varetages opgaverne af forskellige teammedlemmer, som har fagekspertise. Den sociale og praktiske støtte ydes ofte af socialfaglige fagprofessioner, mens den sundhedsfaglige indsats ofte ydes af sundhedsfaglige fagprofessioner. Derudover kan der også indgå medarbejdere fra fx beskæftigelsesområdet, familieområdet mv. i det tværfaglige team.
Det er ACT-teamet der i fællesskab har ansvaret for borgerens samlede indsats selvom enkelte delelementer af indsatsen varetages af forskellige personer med forskellige fagligheder. Det er afgørende, at alle fagligheder i ACT-teamet anerkender og tager ejerskab for de mål, der er aftalt med borgeren om indsatsen.
I arbejdet med borgeren, er det ACT-teamets opgave at være den aktive og opsøgende part, og fx være vedholdende i forhold til at fastholde kontakt og relation til borgeren.
I ACT er der ikke krav om, at borgeren skal udvikle sig, eller skal ønske en udvikling i forhold til de sociale problemer og psykiske vanskeligheder broegren lever med.
Læs mere
Læs mere om ACT-metoden i metodebeskrivelsen på Social- og Boligstyrelsens hjemmeside
Læs mere om implementeringen af ACT i guiden på Social- og Boligstyrelsens hjemmeside