Retningslinjerne beskriver rammerne for god social stofmisbrugsbehandling og kan bruges til at skabe en behandlingspraksis af høj kvalitet, der bygger på aktuel lovgivning, forskning og gode erfaringer fra praksis.
Retningslinjerne understøtter, at behandlingen er systematisk, helhedsorienteret og centreret om mål, der formuleres i et samarbejde mellem borger og behandler.
Retningslinjerne er en samling af anvisninger, der bygger både på lovgivning og aktuelt bedste viden. Retningslinjerne skelner derfor mellem lovbestemte krav og anbefalinger til god praksis.
De nationale retningslinjer for social stofmisbrugsbehandling blev udgivet i en opdateret version i 2020.
Hent de nationale retningslinjer for social stofmisbrugsbehandling her
Retningslinjernes indhold og målgruppe
De nationale retningslinjer omhandler dels organiseringen af indsatsen. Dette omfatter metoder, ydelser og kvalitetsudvikling i behandlingstilbuddet, samt hvordan behandlingstilbuddet i et samarbejde med andre aktører sikrer borgeren en koordineret indsats.
Retningslinjerne omhandler derudover borgerforløb i den sociale stofmisbrugsbehandling. Dette omfatter de enkelte dele af behandlingsforløbet, fra borgerens første kontakt og anmodning om behandling til forløbet efter udskrivning.
De nationale retningslinjer retter sig primært mod ledere og behandlere i den sociale stofmisbrugsbehandling. Retningslinjerne kan også bruges af kommunale beslutningstagere og planlæggere som et pejlemærke for udviklingen af indsatsen. Endelig kan borgere og brugerorganisationer i de nationale retningslinjer få indblik i Social- og Boligstyrelsens anbefalinger til god praksis.