Signs of Safety-metoden hjælper til at foretage en balanceret risikovurdering af barnets situation på baggrund af familiens og socialrådgiverens viden og erfaringer om, hvad der vurderes som tegn på sikkerhed og tegn på fare.
Signs of Safety er en metode til at vurdere tegn på fare og sikkerhed for barnet i børnesager og indeholder en række konkrete redskaber. Metoden er inspireret af løsningsfokuseret korttidsterapi og ressourceorienteret dialog.
Signs of Safety bygger på følgende praksisprincipper, om at
- forstå familiemedlemmernes position igennem aktiv lytning til deres tanker og holdninger.
- lede efter undtagelser på problemet, hvor problemet af en eller anden grund ikke optræder, og barnet fx ikke udsættes for omsorgssvigt. Ved at afdække det, der sker i barnets liv, og det, der bidrager til at skabe trivsel og sikkerhed, skabes et fundament, som de fremtidige løsninger af problemet kan bygges på.
- identificere familiens styrker og ressourcer.
- have fokus på mål - både familiens og fagpersoners.
- skalere sikkerhed og fremskridt.
- vurdere familiens villighed og evne til at udføre forandringerne, inden de implementeres.
Signs of Safety-skemaet / mapping
Signs of Safety-skemaet anvendes som grundlag for risikovurdering og for planlægning af tiltag. I skemaet afdækkes, hvad der fungerer, hvad der bekymrer, hvad der skal ske. Det kan anvendes i alle faser i en sag. Skemaet kan fungere som et fælles kommunikationsredskab.
Sikkerhedsplaner
Sikkerhedsplaner er et redskab, der kan anvendes som led i forebyggelse, i anbringelsessager og i forbindelse med hjemgivelser. Formålet er at involvere familien og det udvidede netværk i at skabe sikkerhed og reducere bekymringen for barnet, mens det er de professionelles opgave at facilitere denne proces.