Åben Dialog har fokus på hurtig etablering af indsats til borgere i krise og svære psykiske vanskeligheder. Indsatsen styrker netværket omkring borgeren. Åben Dialog har hovedfokus på borgerens ressourcer og udvikling af disse.
Åben Dialog er en principdreven, netværksorienteret tilgang, hvor en borger med psykiske vanskeligheder kan invitere sit private og fagprofessionelle netværk til dialog.
Åben Dialog har fokus på hurtig etablering af indsats. Indsatsen forsøger omvendt at tolerere usikkerhed uden hurtigt at blive løsningsorienteret. Teorien bag Åben Dialog tager afsæt i, at forandringer og løsninger opstår i en særlig struktureret dialog mellem borgerens netværk, hvor sproget henholdsvis kan fremme eller hæmme bedring.
Teoriens kriseperspektiv
Teorien bag Åben Dialog anlægger et kriseperspektiv på psykiske vanskeligheder, hvor kriser håndteres gennem ubetinget accept af borgerens oplevelser, kombineret med en meningsskabende samskabelsesproces, der involverer borgeren som hovedperson og selvvalgte nøglepersoner fra det private og professionelle netværk.
Åben Dialogs hovedfokus
Teorien er, at forandringer og løsninger, sker gennem ændrede måder at kommunikere sammen på. I Åben Dialog er hovedfokus på borgerens ressourcer og udvikling af disse, fremfor på symptomer og symptomreduktion. Dette fokus på anerkendelse, ressourcer og netværk fremmer, at borgerens relationer får mulighed for at udvikles og styrkes – også under indlæggelse.