For at sætte rammerne for et samarbejde med forældre til børn, og især unge mennesker med handicap, er det en god idé at drøfte samarbejdsformen, både med det enkelte barn/den unge, forældrene og i personalegruppen.
Det er en god idé, allerede fra de små klasser, at have ”seksualitet” på som et fast punkt ved skole-hjem-samtaler. Punktet behøver ikke hedde ”seksualitet”, men fx ”Krop og sundhed” kan være temaet. Det er vigtigt at vænne forældrene til, at det er et emne, der tales om. Det vil gøre det lettere senere, når barnet bliver ældre, og der er en gryende seksualitet, eller hvis der opstår et konkret problem.
Udarbejd fx en politik med retningslinjer for, hvilke informationer forældre skal have. Og supplér denne politik med individuelle retningslinjer for forældresamarbejdet, der fastlægges i dialog med barnet/den unge og familien.
- De fleste forældre er positive over for neutral, videnskabelig orientering. Gør det klart, at bedre viden om krop og seksualitet gør børnene/de unge i stand til at passe godt på sig selv og leve et sundt liv.
- God kommunikation kræver tid, tryghed og tillid.
- Undgå ord og udtryk, som kan virke stødende.
- Lav en beskrivelse af fx skolens seksualundervisning, specialfritidshjemmets seksualpolitik m.m.
- Brug gerne oplægsholdere udefra til forældremøder/temaaftener – det giver ofte en anden vægt.
- Væn forældrene til, at seksualitet er et naturligt punkt i forældresamtalerne, hvor man fx taler om krop og venskab.